شکستگی لگن در سالمندان یکی از اتفاقات تلخی است که میتواند زندگی معمولی آنها را به مخاطره بیندازد. سالمندی که دچار شکستگی لگن میشود، عملا برای تردد، نشستن و حتی دراز کشیدن نیز خیلی به زحمت میافتد. با توجه به تحلیل رفتن قوای جسمانی افراد سالخورده، دوره درمان شکستگی لگن نیز در آنها خیلی به طول میانجامد. آشنایی با عوامل بروز این حادثه، میتواند برای جلوگیری از بروز آن خیلی راهگشا باشد. به همین دلیل تصمیم گرفتیم که در مقاله حاضر به این موضوع حساس بپردازیم. دعوت میکنیم تا پایان ما را همراهی کنید
دلایل شکستگی لگن در سالمندان
شکستگی لگن در سالمندان معمولا در اثر زمین خوردن رخ میدهد. پوکی استخوان جدیترین دلیل بروز شکستگی لگن در افراد سالخورده است. وقتی فردی دچار پوکی استخوان میشود، عملا استخوانهای مهم بدن او مانند ناحیه لگن به شدت تضعیف میشوند. کوچکترین برخورد ناگهانی با زمین کافیست که شکستگی در ناحیه لگن را شاهد باشیم.
در موارد معدودی نیز شکستگی در ناحیه لگن بدون برخورد با زمین صورت میگیرد. این اتفاق معمولا در شدیدترین حالتِ پوکی استخوان در سالمندان رخ میدهد. بهطوری که ناگهان پیچش در ناحیه مفصل ران اتفاق میافتد و فشار بسیار زیادی به استخوانهای این ناحیه وارد میشود. در این گونه موارد، فرد بهصورت ناگهانی تعادل خود را از دست داده و روی زمین میافتد.
درباره علائم آرتروز در سالمندان بیشتر بدانید.
علائم شکستگی لگن در سالمندان
شکستگی لگن در سالمندان با درد بسیار شدیدی همراه است. اصلیترین نشانه آن هم ناتوانی فرد از ایستادن روی پاهای خود است. یکی از دلایل مهمی که توصیه میشود سالمندان دچار پوکی استخوان تحت هیچ شرایطی در خانه تنها نباشند و از خدمات پرستاری یا اقامت در سرای سالمندان بهرمند شوند؛ همین موضوع است.
با شکستن لگن، فرد سالخورده عملا توانایی حرکتی خود را از دست میدهد. در نتیجه حتی ممکن است نتواند خود را به تلفن برساند تا دیگران را از شرایطی که برایش رقم خورده، مطلع سازد. این موضوع میتواند مقدمه اتفاقات خطرناک دیگری باشد که بعضا جبرانناپذیر هستند. بنابراین توصیه میکنیم که نسبت به مراقبت از سالمندانی که در معرض شکستگی لگن قرار دارند، توجه ویژهای داشته باشید.
عوارض شکستگی لگن در سالمندان
عوارض شکستگی لگن در سالمندان گاهی اوقات آنقدر جدی میشوند که تهدیدی برای سلامت افراد سالخورده به شمار میرود. بخش عمده عوارض این حادثه، مربوط به قرارگیری طولانی مدت بیمار در بستر است. شاید این طور به نظر برسد که بیتحرکی زمینه را برای درمان شکستگی لگن فراهم کند. این در حالی است که عدم تحرک باعث تشدید مشکلات بیمار میشود. از جمله عوارضی که پس از شکستگی لگن ممکن است دامنگیر سالمندان شوند، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ذات الریه
- زخم بستر
- ترومبوز وریدی عمیق (لخته شدن خون در رگهای بزرگ و اصلی ناحیه ساق پا)
- سردرگمی ذهنی
بیرون آوردن بیمار از تخت و حرکت کردن بهصورت کنترل شده میتواند خطر ابتلا به هر یک از عوارض فوق را تا حد زیادی کاهش دهد. اما قبل از هر چیز باید تصمیم درستی درباره روشهای درمانی این عارضه در پیش گرفت. در ادامه بیشتر به این موضوع مهم میپردازیم.
درمان شکستگی لگن در سالمندان
تشخیص شکستگی لگن در سالمندان معمولا توسط پزشک اورژانس و با استفاده از معاینات فیزیکی یا عکسبرداری فوری MRI از ناحیه لگن صورت میگیرد. برای شروع فرآیند درمان لازم است که شرح حال کاملی از بیمار و داروهای احتمالی که مصرف میکند، در اختیار پزشک قرار بگیرد. پس از آن است که میتوان برنامه درمانی مناسبی با توجه وضعیت جسمانی بیمار را اجرایی کرد.
معمولا برای درمان شکستگی لگن نیاز به جراحی وجود دارد. هرچه جراحی استخوان در زمان کوتاهتری پس از شکستگی انجام بگیرد، احتمال موفقیت آن بیشتر است. البته در مواردی که شکستگی خیلی شدید نیست، ممکن است پزشک تشخیص دهد که بدون نیاز به جراحی نیز میتوان ظرف چند روز یا چند هفته مشکل را برطرف کرد. البته این دوره زمانی بسته به شرایط بیمار ممکن است بین ۸ تا ۱۲ هفته به طول بینجامد. در روزهای ابتدایی لازم است که تحرک چندانی نداشته باشد.
بدیهی است که قرار گرفتن یک فرد مسن برای این مدت طولانی در رخت خواب عوارض جدی مانند زخم بستر را به دنبال دارد. بنابراین در صورت تشخیص پزشک، جراحی کردن که دوره نقاهت به مراتب کوتاهتری دارد، انتخاب مناسبتری برای درمان شکستگی لگن است.
هدف اصلی از جراحی شکستگی لگن، تثبیت موقعیت استخوانها در این ناحیه از بدن است. این موضوع باعث میشود که فرد بتواند پس از چند روز توانایی حرکت کردن را مجددا به دست بیاورد. در کنار جراحی نیز اقدامات درمانی دیگری در دستور کار قرار میگیرند تا سلامتی کامل برای افراد سالخورده حاصل شود.
سالمندان بعد از هر نوع جراحی برای تسریع روند بهبودی به مراقبتهای ویژهای نیاز دارند.
توانبخشی سالمند دچار شکستگی لگن
بلافاصله پس از جراحی شکستگی لگن در سالمندان، دوره نقاهت آنها آغاز میشود که باید با برنامه دقیق توانبخشی زیر نظر فیزیوتراپ ادامه پیدا کند. در روزهای ابتدایی پس از جراحی باید هر روز چند بار تلاش کنید تا به کمک فیزیوتراپ گام بردارید. پس از آن از واکر یا عصا برای راه رفتن کمک خواهید کرد. با گذشت زمان باید تمرینات تقویت عضلات اطراف لگن و ران را در دستور کار قرار دهید. این تمرینات ورزشی بهجلوگیری از لخته شدن خون در پاها نیز کمک میکنند.
میزان وزنی که در طول دوره توانبخشی بعد از جراحی میتوان روی پاها اعمال کرد، به شرایط جسمانی و نوع عمل بستگی دارد. معمولا در روزها ابتدایی وزن محدودی از بدن روی پاها قرار میگیرد و رفتهرفته بر میزان آن افزوده میشود.
بهعنوان مثال یکی از روشهای جراحی که برای درمان شکستگی لگن انجام میشود، همی آرتروپلاستی (hemiarthroplasty) است. این جراحی در مقایسه با سایر روشها خیلی حساستر است. مفصل ران پا در حین این جراحی کاملا باز میشود. پس از اتمام همی آرتروپلاستی این امکان وجود دارد که خطر آسیب دیدن لگن همچنان بالا باشد. بنابراین بیماران در دوره توانبخشی نیاز به ملاحظات جدیتری دارند. این حساسیتها باید تا ۶ هفته تداوم داشته باشند. پس از آن نیز بیمار باید تا مدتها از واکر و عصا برای جلوگیری از وارد شدن فشار بیش از حد به لگن استفاده کند.
فیزیوتراپی شکستگی لگن در سالمندان
فیزیوتراپی شکستگی لگن در سالمندان نقش بسزایی برای درمان بیماری دارد. حتما باید از فیزیوتراپ متخصص برای این منظور کمک بگیرید که در شبانهروز بهصورت دائمی در دسترس باشد. چراکه نمیتوان در مدت زمان محدود، فشار بیش از حدی به بیمار وارد کرد. بنابراین لازم است که تمرینات فیزیوتراپی در چند بخش تقسیم شده تا بیمار راحتتر بتواند آنها را پشت سر بگذارد.
در چنین شرایطی پیشنهاد ما به شما حضور در خانه سالمندان پارسایان است. در این مرکز خدمات پزشکی و پرستاری بهصورت ۲۴ ساعته در تمام روزهای هفته در اختیار سالمندان قرار دارد. بنابراین میتوانید از بابت گذراندن دوره فیزیوتراپی شکستگی لگن با موفقیت اطمینان خاطر داشته باشید.
فیزیوتراپی سالمندان شامل تمرینات مختلفی برای کمک به بهبود تحرک افراد است.
پیشگیری از شکستگی لگن در سالمندان
هرچند احتمال شکستن لگن در سالمندان افزایش پیدا میکند؛ اما این موضوع به معنی آن نیست که راهی برای جلوگیری از بروز این حادثه وجود ندارد. با توجه به اینکه درمان شکستگی لگن در افراد سالخورده زمانبر است، رعایت چند نکته ساده در زندگی روزمره برای پیشگیری از این اتفاق تصمیم هوشمندانهای به نظر میرسد. از جمله اقدامات ضروری که برای این منظور باید در برنامه روزمره زندگی سالمندان به آنها توجه شود، عبارتاند از:
- درباره نوع فعالیتهای بدنی مجاز حتما با پزشک متخصص مشورت کنید.
- ورزشهای سبک تقویت عضلات پا و بهبود دهنده تعادل را در برنامه زندگی خود بگنجانید.
- با نظر پزشک مصرف داروهای تشدید کننده سرگیجه سالمند یا داروهای خوابآور را مدیریت کنید.
- مصرف مواد غذایی حاوی کلسیم و ویتامین D را در رژیم غذایی خود قرار دهید.
- مکملهای غذایی حاوی ویتامین D را به طور منظم مصرف کنید.
- تستهای غربالگری پوکی استخوان را سالانه یکبار انجام دهید.
- بهطور منظم معاینه چشم را زیر نظر چشم پزشک متخصص تکرار کنید.
- محیط خانه را برای سالمندان متناسبسازی کنید.
شاید بپرسید منظور از متناسب سازی فضای خانه برای سالمندان چیست؟ به عنوان مثال میتوانید دستگیرههای مخصوصی در سرویس بهداشتی و حمام نصب کنید تا سالمندان هنگام حضور در این مکانها از دستگیرهها برای نشست و برخاست استفاده کنند. اقدام دیگری که باید انجام دهید، برداشتن وسایل مزاحم برای سالمندان در محیط منزل است. منظور وسایلی است که احتمال از دست دادن تعادل سالمندان هنگام استفاده از آنها وجود دارد.
یکی از روشهای بسیار مهمی که به پیشگیری از شکستن لگن در سالمندان کمک میکند انجام آزمایشات دورهای پوکی استخوان است.
آزمایشهای چکاپ سالمندان شامل چه مواردی میشود؟
مراقبت از سالمند دچار شکستگی لگن
شکستگی لگن در سالمندان تنها در صورتی بهبود پیدا میکند که مراقبتهای ویژهای در دستور کار قرار بگیرند. از کوچکترین فعالیتهای بدنی گرفته تا رژیم غذایی و برنامههای توانبخشی در درمان این عارضه بسیار موثر هستند. در عین حال تلاش برای جلوگیری از افزایش طول دوره درمان نیز خیلی مهم است. همان طور که اشاره کردیم، طولانی شدن فرآیند درمان، خود باعث بروز عوارض خطرناک دیگری میشود.
ما در خانه سالمندان پارسایان، کادری مجرب از پزشکان، پرستاران و متخصصان روانشناسی را گرد هم آوردهایم. خدمات مراقبت از سالمند دچار شکستگی لگن در این مرکز با برنامهریزی دقیق و تحت نظر پزشکان متخصص ارائه میشود. درمان زودهنگام و دستیابی به سلامتی خود پس از شکستگی لگن را با خانه سالمندان پارسایان با خاطری آسوده تجربه کنید.