عمل قلب باز یا Open Heart یکی از مهمترین و حساسترین عملهای مربوط به قلب محسوب میشود. به همین دلیل، مبحث مراقبت از سالمند پس از عمل قلب باز نیز از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. افرادی که از سالمندان پس از انجام این عمل مراقبت میکنند باید تمام تلاش خود را به کار گیرند تا وضعیت بهبودی فرد به شکل مناسبی روند خود را طی کند.
آمادگیهای لازم قبل از عمل قلب باز
باید همواره به یاد داشته باشید که سالمندان ممکن است استرس بیشتری نسبت به جوانان در زمان انجام چنین عملهایی داشته باشند، به همین دلیل باید شرایط مربوط به عمل و مراقبت از سالمند پس از عمل قلب باز با آنان در میان گذاشته شود. چنین امری موجب میشود تا سالمندان با آرامش بیشتری شرایط عمل را درک نماید و استرس زیادی در این زمینه نداشته باشد.
سالمندان باید کلیه آزمایشات موردنیاز را پیش از عمل به صورت کامل انجام دهند. همانطور که گفته شد، عمل قلب باز یک عمل کاملاً حساس محسوب میگردد؛ به همین دلیل کسب اطلاعات صحیح در مورد وضعیت شخصی بیمار یک عامل ضروری به نظر میرسد. بیمار پیش از انجام عمل باید به حمام رود و موهای زائد خود را کوتاه کند. این امر موجب میشود تا فرد در زمان انجام عمل شرایط مناسبتری داشته باشد و با عفونت پس از عمل درگیر نشود.
پیش از انجام عمل بیمار باید از سیگار دوری کند، در واقع سیگار کشیدن یک امر مضر برای افرادی است که در شرف انجام عمل قبل باز قرار دارند. علاوه بر این، بیمار مربوطه نباید به مصرف الکل بپردازد. صحبت با پزشک میتواند در زمینه افزایش اطمینان خاطر سالمند مدنظر مؤثر باشد.
یکی دیگر از مواردی که در این زمینه باید به آن توجه شود، برخورداری سالمند از همراهانی است که بتوانند امور شخصی وی را انجام دهند. به طبع اموری مانند تشکیل پرونده پزشکی و … نباید توسط سالمند انجام گیرد.
مصرف الکل احتمال ابتلا به بیماری کبدی در سالمندان را افزایش میدهد یکی از نشانههای بیماری کبد از دست دادن اشتها در سالمندان است.
مراقبت و پرستاری بعد از عمل قلب
مراقبت از سالمند پس از عمل قلب باز امری نسبتاً دشوار است و هرکسی نمیتواند از عهده این کار بر بیاید. بهترین روش موجود جهت ارائه خدمات مناسب به بیماران در این شرایط، دریافت کمک از پرستاران مجرب و آگاه است.
جراحی عمل قلب باز موجب ایجاد چندین شکاف نسبتاً بزرگ بر روی قفسه سینه میشود. این شکافها که بهوسیله بخیه به هم متصل خواهند شد باید به صورت منظم و کاملاً حرفهای تمیز شوند. بیماران معمولاً نمیتوانند به دستشویی و حمام روند، بنابراین پرستاران باید جهت انجام امور شخصی به آنها کمک نمایند.
بیمار باید پس از عمل خواب راحتی داشته باشد. یک برنامه خواب منظم موجب میشود تا بهبود زخمهای موجود بر روی سینه سالمند به شکل سریعتری انجام شود. ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی در سالمندان باعث بیخوابی در سالمند میشود؛ همانطور که گفته شد خواب کافی برای تسریع روند بهبودی بعد از جراحی قلب ضروری است. بیخوابی یا پرخوابی از نشانههای اختلال خواب در سالمندان محسوب میشوند.
بلندکردن اجسام مختلف باعث میشود تا فشار بالایی به قلب وارد گردد. در صورت مشاهده نشانههایی مانند کبودی در محل زخم بیمار، در اسرع وقت پزشک وی را از این کبودیها مطلع کنید.
اگر دوره نقاهت بیمار به شکل مناسبی طی شود، میتوان انتظار داشت که حدوداً بعد از چهار هفته، بیمار توانایی نسبی سابق خود را به دست بیاورد، البته این مورد رابطه مستقیمی با شرایط بیمار و نحوه مراقبت از وی دارد. در ادامه مبحث مراقبت از سالمند پس از عمل قلب باز، به تغذیه این بیماران میپردازیم.

وظایف پرستار سالمند بعد از جراحی عمل قلب باز
عمل قلب باز از پیچیدهترین عملهایی محسوب میشود که یک فرد میتواند انجام دهد، بنابراین لزوم استفاده از پرستاران آگاه به شرایط بیمار کاملاً ضروری به نظر میرسد. فردی که تحت این نوع عملها قرار میگیرد تا چند هفته نمیتواند فعالیت فیزیکی شدید و یا حتی عادی داشته باشد.
پرستاران این افراد موظف هستند که بیمار را در کلیه مراحل پیش از عمل و پس از عمل همراهی کنند. بیشتر وظایف پرستاران مربوط به پس از عمل میشود. مراقبان بیمار باید درک کاملی از نحوه ارائه داروهای بیمار داشته باشند تا خللی در روند بهبود سالمند عزیز به وجود نیاید.
بیماران ممکن است پس از عمل و حتی در دوره نقاهت، دچار شرایط اورژانسی خاصی شوند که سلامت و حیات آنها را به خطر میاندازد. قاعدتاً پرستاری که از سالمند مدنظر مراقبت میکند باید با این شرایط اورژانسی آشنایی داشته باشد.
عدم فعالیت سالمند پس از عمل قلب باز میتواند باعث زخم بستر شود پرستار وظیفه دارد با مراقبتهای دقیق از این امر پیشگیری کند.
تغذیه مناسب سالمند بعد از عمل قلب
تغذیه مناسب را میتوان از مهمترین مواردی دانست که باید پس از انجام عمل قلب باز سالمندان به آن توجه کرد. برنامه غذایی مناسب باید بهگونهای برنامهریزی شود که کلیه مواد معدنی موردنیاز بدن سالمند پس از عمل جراحی به وی برسد.
بیاشتهایی در افرادی که عمل قلب باز انجام میدهند بسیار شایع است، به همین دلیل باید در زمینه تغذیه این بیماران از غذاهایی استفاده شود که سالمند به آنها علاقه دارد، در غیر این صورت بدن سالمند به شدت ضعیف خواهد شد. درباره تغذیه مناسب سالمندان در سرای سالمندان و دلایل بیاشتهایی بیشتر بخوانید.
ویتامین سی باید به صورت منظم در برنامه غذایی بیمار گنجانده شود. این ویتامین میتواند موجب تسریع روند بهبودی افراد شود. بهتر است کلیه غذاهایی که به سالمند ارائه میشوند از نمک و چربی کمی برخوردار باشند تا مشکلی از لحاظ فشارخون بالا و یا کم برای بیمار به وجود نیاید. درباره علائم فشار خون بالا در سالمندان و انواع فشار خون بیشتر بدانید.
تغذیه بیماران دیابتی که تحت عمل قلب قرار گرفتهاند فوقالعاده مهم و حساس است. تغذیه سالمندان مبتلا به دیابت باید به طور کامل خالی از شیرینی و قندهای غیرضروری باشد. مصرف روغن حیوانی یکی دیگر از بدترین مواد غذایی برای سالمندانی است که عمل قلب باز انجام دادهاند. به طور کلی بهتر است غذاهای آبپز یا بخارپز برای بیماران پس از جراحی طبخ شود، زیرا استفاده از روغن به هر نحوی ممکن است خطرات جبرانناپذیری را به دنبال داشته باشد.
میوههایی مانند پرتقال سرشار از ویتامین سی هستند (همانطور که گفته شد ویتامین سی یک ویتامین مهم در زمینه بهبود بیماران محسوب میشود). مبحث بعدی ما در زمینه مراقبت از سالمند پس از عمل قلب باز، بازتوانبخشی است.

دیابت از شایعترین دلایل بیماری کلیوی در سالمندان است. بیماریهای مرتبط با کلیه دلایل مختلفی دارد که در صورت تشخیص به موقع میتوان از پیشرفت آن جلوگیری کرد.
بازتوانبخشی بعد از عمل قلب باز
پس از دوره نقاهت، بیمار باید با تحت یک برنامه توانبخشی منظم قرار بگیرد تا بتواند قدرت و انرژی عضلانی سابق خود را بازیابد. استفاده از دورههای توانبخشی به صورت صحیح موجب میشود تا با افزایش قدرت سالمند، اعتماد به نفس وی نیز بهبود یابد.
ورزشهای خاصی در این زمینه مورداستفاده قرار میگیرند که از جمله آنها میتوان به پیادهروی اشاره کرد. در هفته اول پس از جراحی عمل قلب باز سالمند باید تقریباً به مدت پانزده الی سی دقیقه پیادهروی آهسته داشته باشد. این پیادهروی تأثیر بسیار خوبی بر روند بهبود سالمندان گرامی خواهد داشت.
با گذشت زمان و بهبود بیشتر سالمند، میتوان از سایر تمرینات ورزشی نیز کمک گرفت، البته باید به این نکته اشاره کنیم که تمامی تمرینات باید تحتنظر متخصصان حرفهای بررسی شوند تا هیچگونه خطر خاصی بیماران را تهدید نکند. به طور کلی هر نوع فعالیتی (حتی انجام امور شخصی) باید با مشورت پزشک و تنها با کسب اجازه از وی انجام گیرد.
توانبخشی تنها شامل انجام امور فیزیکی نیست و میتوان از روشهای خاص رواندرمانی که به کاهش درد کمک میکنند نیز بهره گرفت. استفاده از توانبخشی یکی از اصلیترین مراحل مراقبت از سالمند پس از عمل قلب باز دانست.
عوامل خطر بعد از عمل قلب باز در سالمندان
همانند هر جراحی دیگری، جراحی عمل قلب باز نیز دارای یک سری عوارض خاص است، اگرچه این عوارض به ندرت مشاهده میشود، اما نباید آنها را دست کم گرفت. مشکل در تنفس را میتوان از رایجترین عوامل خطر بعد از عمل قلب باز در سالمندان دانست. این مشکل موجب میشود تا سالمند نتواند فرایند دم و بازدم را به شکل مناسبی انجام دهد. سایر عوامل خطر مختص به این بیماری عبارتاند از:
- عفونتهای شدید
- سکته قلبی
- بیهوش شدنهای ناگهانی
- دردهای شدید در قفسه سینه
- ذاتالریه
یکی از عواملی که لزوم کاردرمانی برای سالمندان را با اهمیت میکند؛ پیشگیری از مرگهای ناگهانی در افراد مسن است.
خدمات خانه سالمندان به بیماران بعد از عمل قلب باز
همانطور که گفته شد، مراقبت از سالمند پس از عمل قلب باز یک امر پیچیده است. در چنین مواردی استفاده از خدمات خانه سالمندان در این زمینه میتواند به عنوان بهترین گزینه موجود در نظر گرفته شود. وجود پرسنل آموزشدیده، روند بهبود سالمند عزیز شما را سرعت میبخشد.

نکات مهم مراقبت از سالمند پس از عمل قلب باز
عمل جراحی قلب باز در سالمند یک عمل حساس است و باید نکات خاصی در این زمینه رعایت شود. برخی از مهمترین نکات مرتبط با این موضوع عبارتاند از:
- آگاهی از کلیه شرایط بیمار پیش از عمل
- ایجاد یک محیط آرام پس از عمل
- پیروی از برنامه درمانی تعیین شده
بهترین روش مراقبت از سالمند پس از عمل قلب باز، بهرهگیری از خدمات ارائه شده توسط یک مرکز نگهداری از سالمندان معتبر است. استفاده از برترین کارشناسان مراقبتی در خانه سالمندان پارسایان موجب شده تا بسیاری از شهروندان، این مرکز را به عنوان بهترین گزینه موجود برای نگهداری از سالمندان عزیزشان انتخاب نمایند.