احتمال ابتلا به سرطانهای مختلف با افزایش سن بالاتر میرود. از جمله شایعترین سرطانها در سنین سالمندی میتوان به سرطان سینه و سرطان پروستات اشاره کرد. نگهداری از سالمند مبتلا به سرطان از مهمترین مواردی است که خانوادههای این بیماران باید نسبت به آن آگاهیهای لازم را کسب کنند.
در این متن قصد داریم کلیه اطلاعات مورد نیاز در زمینه نگهداری از افراد سالمند مبتلا به سرطان را در اختیار شما عزیزان قرار دهیم. اگرچه نگهداری و مراقبت از این افراد به دقت بسیار زیادی نیاز دارد، اما شناخت این موارد میتواند به شما در این زمینه کمک کند. با ما همراه باشید.
چرا خطر ابتلا به سرطان با افزایش سن افزایش مییابد؟
با گذشت زمان، سلولهای بدن ما میتوانند آسیب ببینند. زمانی که سلولها طبق معمول در حال تقسیم شدن هستند، این اتفاق (آسیب دیدن سلولها) میتواند به طور تصادفی رخ دهد. همچنین مواردی خارج از بدن ما مانند مواد شیمیایی ناشی از دود سیگار یا اشعه ماورا بنفش خورشید نیز در این امر دخیل هستند.
اغلب این آسیبها توسط بدن ما برطرف میشوند، اما گاهی اوقات این آسیبها افزایش مییابند و چنین شرایطی میتواند باعث رشد و تکثیر سلولها به میزان بیش از حد معمول شده و در نهایت فرد به سرطان مبتلا خواهد شد.
با افزایش سن، سلولهای بدن ما در معرض آسیبهای بیشتری قرار میگیرند. بنابراین احتمال بالاتری وجود دارد که برخی از این آسیبها در نهایت منجر به سرطان شوند. خوشبختانه روشهای مختلفی برای درمان این بیماری وجود دارد.
تحقیقات نشان داده است که از هر ۱۰ مورد سرطان، ۴ مورد قابل پیشگیری است. مواردی مانند ترک سیگار، حفظ وزن مناسب، خوردن یک رژیم غذایی متعادل سالم، ایمن ماندن در برابر نور خورشید، استفاده کمتر از الکل و فعال ماندن همگی میتوانند به کاهش خطر ابتلا به سرطان کمک کنند. هیچ وقت برای ایجاد تغییرات دیر نیست. در ادامه این مبحث از خانه سالمندان در رابطه با نگهداری از سالمند مبتلا به سرطان، به تفاوت بین سرطان در جوانان و سالمندان میپردازیم.
استعمال دخانیات و نوشیدنیهای الکلی علاوه بر سرطان خطر پوکی استخوان در سالمندان را افزایش میدهد.
سالمند مبتلا به سرطان
بیماری سرطان از بیماریهایی محسوب میشود که در آن تفاوت بسیاری زیادی بین بیماران جوان و بیماران مسن دیده خواهد شد. به طور کلی درمان سرطان ممکن است برای افراد مسن چالشبرانگیزتر و پیچیدهتر باشد. برای مثال، عوارض جانبی جدی ناشی از درمان در افراد مسن بسیار خطرناکتر است.
به همین دلیل سالمند، خانواده او و پزشک مربوطه باید درباره بهترین برنامه درمانی با هم مشورت کنند. به این روند «تصمیمگیری مشترک» میگویند. در ادامه به برخی از رایجترین درمانهای موجود برای بهبود شرایط سالمندان مبتلا به سرطان صحبت میکنیم.
درمان با استفاده از دارو | نگهداری از سالمند مبتلا به سرطان
داروها را میتوان از طریق جریان خون برای رسیدن به سلولهای سرطانی در سراسر بدن تجویز کرد. این روش، درمان سیستمیک نامیده میشود. چنین درمانهایی کل بدن فرد مبتلا به سرطان را تحتتأثیر قرار میدهند. از جمله این درمانها میتوان به شیمیدرمانی، هورموندرمانی، ایمونوتراپی و درمان هدفمند اشاره کرد.
همه این موارد میتوانند عوارض جانبی داشته باشند. بیماران مسن و جوان پاسخهای مشابهی به درمانهای سیستمیک در مورد سرطان خود دارند، اما هر چه سن بیمار بالاتر باشد، عوارض جانبی پیچیدهتر و دشوارتر میشود.
این عوارض جانبی اغلب “uncontrollable” نامیده میشوند. سایر داروهایی که سالمند مصرف میکند نیز میتوانند بر نوع و قدرت درمان سیستمیکی که در حال انجام است، تأثیر بگذارند.
عمل جراحی
در ادامه بحث نگهداری از سالمند مبتلا به سرطان باید گفت جراحی و داروییهایی که برای جلوگیری از حس کردن درد در حین جراحی به سالمند داده میشود، خطرات کوچکی را برای وی به همراه دارد. به طور کلی هر چه سن بیمار بالاتر باشد و جراحی گستردهتر شود، احتمال بروز عوارض بعد از جراحی بیشتر خواهد شد.
سالم بودن قلب، کلیهها، کبد و ریههای سالمند مهمترین موضوعی است که پیش از جراحی وی مورد بررسی قرار خواهد گرفت. همچنین ممکن است بهبودی افراد مسن بعد از عمل بیشتر طول بکشد، به این معنی که این افراد معمولاً پس از اتمام جراحی به مراقبتهای بیشتری نیاز خواهند داشت. درباره انواع بیماری کبد در سالمندان بیشتر بخوانید.
همانطور که در ابتدای این مقاله مطرح شد سرطان سینه و سرطان پروستات از جمله شایعترین سرطانها در سنین سالمندی هستند.
پرتودرمانی
در اغلب موارد از پرتودرمانی برای کاهش خطر بازگشت سرطان یا کمک به درمانهای دیگری مانند شیمیدرمانی و جراحی استفاده خواهد شد. عوارض جانبی ناشی از پرتودرمانی در افراد مسن به این بستگی دارد که کدام قسمت از بدن تحت درمان قرار میگیرد. بسته به سلامتی سالمند، پزشک ممکن است پرتودرمانیهایی با شدت و مدت کمتری را برای سالمند تجویز کند.
پرتودرمانی خود روشهای مختلفی دارد که هر یک از آنها با توجه به شرایط و همچنین میزان پیشرفت بیماری در سالمند مورد استفاده قرار میگیرند.
پیوند مغز استخوان
این نوع درمان پیوند سلولهای بنیادی نیز نامیده میشود. این روش میتواند یک درمان مؤثر برای سرطانهای خاصی باشد که معمولاً سالمندان را تحتتأثیر قرار میدهند (به ویژه سرطانهای خون)، اما خطر بالاتری دارد. بحث بعدی ما در موضوع نگهداری از سالمند مبتلا به سرطان و چالشهای مرتبط با مراقبت از سالمندان است.
روشهای حفظ سلامت روان سالمندان و تقویت روحیه برای مقابله با بیمارهایِ سخت مثل سرطان و بیماریهای قلبی و عروقی ضروری است.
نگهداری سالمند مبتلا به سرطان
مراقبان و اعضای خانواده افراد مسن اغلب با چالشهای خاصی روبرو هستند. چنین چالشهایی نه تنها موجب کاهش کیفیت زندگی سالمند خواهد شد، بلکه ممکن است مشکلاتی را برای مراقب وی نیز به وجود بیاورد. بعضی از این چالشها عبارتاند از:
- داشتن شغل
- مراقبت از خانواده (در کنار مراقبت از سالمند)
- فاصله مکانی از سالمندی که نیاز به مراقبت دارد
- ابتلای فرد مراقب به بیماریهای مختلف
در اغلب موارد اعضای خانواده از افراد مسن مراقبت میکنند. معمولاً، یکی از اعضای خانواده نقش مراقب اصلی را ایفا میکند، اما تجربه نشان داده مسئولیتهای مراقبتی میتواند بیش از چند ماه طول بکشد. در بعضی موارد این مسئولیتهای مراقبتی برای چندین سال ادامه خواهند داشت و مراقبان دچار خستگی خواهند شد.
چنین مواردی نشان میدهد که بهترین راه مراقبت از سالمندان مبتلا به سرطان، کمک گرفتن از پرستارانی است که در این زمینه حرفهای هستند. یک پرستار ماهر نه تنها به بهترین شکل ممکن میتواند از سالمند عزیز شما مراقبت کند، بلکه شما نیز با خیال راحت میتوانید به امور روزمره خود برسید.
علاوهبر استخدام پرستار، راه دیگری نیز برای مراقبت از سالمندان مبتلا به سرطان وجود دارد: سپردن آنها به خانهی سالمندان. البته در جامعه و فرهنگ ما این کار نکوهش میشود و بهشدت مورد قضاوتهای منفی قرار میگیرد، اما آنچه خانوادهها باید بدانند این است که این مراکز میتوانند امکانات رفاهی و پزشکی بسیار بیشتر و بهتری را در اختیار سالمند عزیز آنها قرار دهند. با اینهمه، به هر مرکزی هم نمیتوان در این زمینه اعتماد کرد، چراکه افراد مسن مبتلا به سرطان شرایط خاص و ویژهای دارند.
به همین منظور توصیه میکنیم تا به مطالعهی مطلب «بررسی کیفیت زندگی در خانهی سالمندان» بپردازید؛ پارسایان در رابطه با مراقبت از عزیزان مبتلا به سرطان شما که بهتازگی شیمیدرمانی را پشتسر گذاشتهاست فعالیتی ندارد، اما تمام دانشی که میتواند کمکتان کند تا انتخابی مناسب برای او داشته باشید را در این مقاله در اختیار شما قرار دادهاست؛ دانشی که از تجربهی بیستسالهی ما در میزبانی از سالمندان گرامی میآید.
استخدام پرستار برای نگهداری از سالمند مبتلا به سرطان
همانطور که گفته شد افراد مسن بیشتر از جوانان به سرطان مبتلا میشوند. سالمندان بالای ۶۵ سال به میزان بالاتری در معرض فشار خون بالا، دیابت، آرتریت و بیماریهایی هستند که بر قلب، ریهها یا کلیهها تأثیر میگذارد. همچنین به احتمال زیاد این افراد در حافظه و تفکر خود نیز مشکل دارند. مقاله علایم و درمان بیماریهای کلیوی در سالمندان را مطالعه کنید.
سالمندان مبتلا به سرطان اغلب نیازهای متفاوتی نسبت به افراد جوان دارند. همین امر بر لزوم دریافت کمک از پرستار جهت نگهداریِ سالمند مبتلا به سرطان میافزاید. پرستارانی که از سالمندان مبتلا به بیماری سرطان مراقبت میکنند باید آموزشهای لازم را دیده باشند.
پرستاران مراقب سالمندان مبتلا به سرطان به علت آشنایی کامل با بیماری سرطان و همچنین شرایط ویژه سالمندان میتوانند در صورت وقوع هر مشکلی، بهترین راهکار مدنظر را اجرا کنند. این مورد به ویژه در سالمندانی که به سرطانهای بدخیم مبتلا شدهاند بسیار مهم است، زیرا زندگی این سالمندان به تک، تک ثانیههایی بستگی دارد که صرف اجرای روشهای اورژانسی خواهند شد.
پرستاران سالمندان مبتلا به سرطان باید صبر و حوصله بسیار بالایی داشته باشند. سالمندان مبتلا به این بیماری معمولاً دیگر نمیتوانند کارهای روزمره خود (از جمله غذا خوردن، حمام کردن، رفع حاجت و …) را به صورت شخصی انجام دهند. علاوه بر این، در برخی موارد ممکن است سالمند دچار بدخلقی شود و با پرستار به شکل درستی برخورد نکند. یک پرستار حرفهای باید نسبت به تمامی این موارد آگاهی داشته باشد. شرایط پزشکی خاص مثل سرطان احتمال افسردگی در سالمندان را بالا میبرد.
علائم دیابت در سالمندان را بدانید تا بتوانید برای تشخیص و درمان سریع این بیماری مزمن اقدام کنید
وظایف و ویژگی پرستاران سالمند
از جمله مهمترین وظایف پرستاران سالمند مبتلا به سرطان، توانایی ایجاد یک محیط مناسب برای بهبود سالمند است. تحقیقات بسیاری به این موضوع اشاره کردهاند که بهبود سالمند تنها در شرایطی تسریع خواهد شد که محیط مراقبت از سالمند نیز مناسب باشد. پرستاران وظیفه دارند تا این محیط را به بهترین شکل ممکن ایجاد نمایند.
مصرف به موقع داروها مبحثی است که باید به شدت توسط پرستار مربوطه جدی گرفته شود، زیرا حتی کاهش و یا افزایش یک دوز دارو، نتایج نامناسبی را در زمینه سلامت سالمند به همراه خواهد داشت. از آنجاییکه پرستاران آموزش دیده به خوبی با نحوه حمام بردن سالمند آشنا هستند برخلاف افراد خانواده و نزدیکان با چالش کمتری روبرو خواهند بود.
این افراد باید همواره اطلاعات و دانش خود را در مورد سرطان و همچنین روشهای درمانی این بیماری بهروز نگه دارند. این بهروز بودن موجب خواهد شد تا پرستار بتواند علاوه بر روش تجویز شده توسط دکتر، به تسریع بهبود بیمار سرطانی کمک کند.
بیماری پارکینسون در سالمندان از مواردی است که همیشه باعث نگرانی خانوادهها میشود درباره این بیماری بیشتر بدانید.
نکات مهم درباره نگهداری از سالمند مبتلا به سرطان
در این متن سعی کردیم مهمترین اطلاعات موجود در زمینه نگهداری از سالمند مبتلا به سرطان را به شما عزیزان ارائه دهیم. امروزه سرطان تبدیل به یکی از شایعترین امراض در بین سالمندان تبدیل شده است. سبک زندگی سالمند در جوانی تأثیر مستقیمی بر روند بهبود وی خواهد داشت.
نگهداری از این افراد به شدت دشوار است. جدای از مسائل روحی، سالمندان مبتلا به سرطان نیازمند رسیدگیهای بهداشتی و فیزیکی به صورت روزانه هستند.
بر همین اساس، پیشنهاد پارسایان که تجربهای بیستساله در زمینهی مراقبت از سالمندان و توانبخشی به آنها دارد، کمک گرفتن از پرستارهایی صبور، باتجربه و آموزشدیده است: پرستارانی که از دانش و همدلی کافی برای همراهی با سالمند و مدیریت وضعیت او برخوردار هستند.
بهعلاوه رفتن بهسراغ مراکز سالمندان نیز میتواند گزینهی خوبی باشد. گرچه جامعه نسبتبه این موضوع نظر مساعدی ندارد، گاهی سپردن بزرگتر عزیزتان به یک خانهی سالمندان حرفهای که همهی امکانات لازم برای تأمین رفاه او را گرد هم آوردهاست، انتخاب بسیار بهتری برای وی خواهد بود.