بیماری پارکینسون در سالمندان

بیماری پارکینسون در سالمندان

بروز بیماری پارکینسون در سالمندان یکی از مواردی است که همیشه باعث نگرانی اعضای خانواده می‌شود. تحقیقات نشان داده‌اند که این بیماری معمولا برای افراد بالای ۶۵ سال رخ داده و تقریبا ۱.۶٪ از سالمندان جهان به نوعی به آن مبتلا هستند. با این حال، ما اطلاعات مناسبی در مورد پارکینسون داریم و می‌توانیم با انجام برخی فعالیت‌های پیشگیرانه آن را کنترل کنیم. برای آشنایی با علل، علائم و درمان بیماری پارکینسون و راهنمایی در مورد بهترین راهبردهای مراقبتی برای عزیزانتان، ادامه مطلب را بخوانید.

منظور از بیماری پارکینسون در سالمندان چیست؟

برای ورود به این بحث از مرکز نگهداری سالمندان لازم است که یک تعریف مختصر از این بیماری را با هم مرور کنیم. به گفته پزشکان بیماری پارکینسون یک نوع اختلال عصبی است که ناحیه خاصی از مغز را تحت تاثیر قرار می‌دهد و منجر به لرزش، سفت شدن اندام‌ها و مشکل در حرکت سالمند می‌شود. در واقع هماهنگی اعضای بدن تحت تأثیر قرار می‌گیرد، راه رفتن و حفظ تعادل دشوار می‌شود و حتی خطر سقوط و آسیب افزایش پیدا می‌کند. در نهایت، پارکینسون ممکن است بر گفتار فرد هم تأثیر بگذارد.

توجه داشته باشید که بیماری پارکینسون پیش‌رونده است (به این معنی که با گذشت زمان بدتر می‌شود) و قابل درمان هم نیست. این بیماری علاوه بر اثراتی که بر حرکت فرد دارد، ممکن است خواب، حافظه و رفتار او را نیز تغییر دهد.  اختلال خواب در افراد سالمند از شایع‌ترین بیماری‌های موجود در سالمندان محسوب می‌شود. 

علائم اولیه ابتلا به پارکینسون در سالمندان

بیماری پارکینسون در سالمندان را می‌توانیم با توجه به علائم آن شناسایی کنیم. برای شناخت این علائم خوب است بدانید این بیماری زمانی رخ می‌دهد که نورون‌های خاصی در مغز می‌میرند یا دچار اختلال می‌شوند. این سلول‌های عصبی در ساختار مغز میانی به نام «عقده‌های بازال» قرار دارند. این ساختاری است که حرکت ماهیچه‌ها را کنترل کرده و هورمون شادی آفرین دوپامین را تولید می‌کند. در حالی که محققان نمی‌دانند چند نورون باید بمیرند تا علائم حرکتی مرتبط با پارکینسون ظاهر شوند، اما تخمین‌ها بین ۵۰ تا ۷۰ درصد را نشان می‌دهند.

پس از مرگ این نورون‌ها، فرد با علائم ابتدایی این بیماری روبرو می‌شود. آنها معمولا از یک طرف بدن سالمند شروع می‌شوند و حتی زمانی که به کل بدن سرایت کنند باز هم در همان طرف، حضور بیشتری دارند.

علائم اولیه ابتلا به پارکینسون در سالمندان

لرزش دست‌ها یا سر

ممکن است متوجه شوید که یکی از اندام‌های فرد (معمولا یک دست)، شروع به لرزیدن می‌کند. گاهی اوقات سالمند انگشت شست و اشاره خود را به هم می‌مالد یا حتی زمانی که آرام است، شروع به لرزیدن می‌کند.

کُند شدن حرکات

با پیشرفت علائم پارکینسون، ممکن است متوجه شوید که حرکات شخص کند شده یا گاهی به تأخیر می‌افتد. ممکن است انجام برخی کارهای معمولی برای او چالش برانگیز شوند یا انجام دادن آنها زمان بیشتری نسبت به گذشته داشته باشند. همچنین ممکن است راه رفتن فرد نیز سخت شود. اینجاست که علائم بیماری پارکینسون در سالمندان در حال بروز و پیشرفت هستند.

سفت شدن ماهیچه‌ها

ممکن است قسمت‌هایی از عضلات بدن سالمند سفت شوند. این کار میزان حرکت او را محدود کرده و ممکن است با درد همراه باشد.

علائم پارکینسون و سرعت پیشرفت آنها در بین افراد مختلف، متفاوت است. اشاره کردیم که علائم اولیه این بیماری نامحسوس است و به تدریج بروز می‌کند. برای مثال، افراد ممکن است لرزش خفیفی را احساس کنند یا در بلند شدن از صندلی مشکل داشته باشند. همچنین ممکن است متوجه شوید که خیلی آرام صحبت می‌کنند یا دست خطشان نامرتب شده. معمولا دوستان یا اعضای خانواده اولین کسانی هستند که متوجه این تغییرات در فرد مبتلا به پارکینسون اولیه می‌شوند.

افراد مبتلا به بیماری پارکینسون اغلب دچار یک نوع راه رفتن پارکینسونی می‌شوند که شامل تمایل به خم شدن بدن رو به جلو است. آنها قدم‌های کوچک و سریع برمی‌دارند و در شروع یا ادامه حرکت مشکل خواهند داشت.

علائم پارکینسون
36CE6E85-4E94-4BBE-BC39-94CC3BB57E2A

سرای سالمندان پارسایان برای حفظ سلامت افراد مبتلا به پارکینسون با همکاری پزشکان مقیم در آسایشگاه، روانشناس‌ها و متخصصان مختلف همکاری دارد تا مشکلات مربوط به این افراد را تشخیص داده و طیف وسیعی از سایر بیماری‌ها، اختلالات و مباحث مربوط به شرایط بهداشتی افراد سالخورده را درمان کنند.
خدمات پزشکی خانه سالمندان پارسایان
انجام ویزیت توسط پزشک به صورت روزانه

حضور کارشناسان پرستاری در کلیه شیفت‌ها.
ثبت و اجرای دستورات دارویی و درمانی پزشک
کنترل وزن هفتگی.
ثبت کلیه گزارشات مربوط به سلامتی سالمندان.
برگزاری کلاس‌های آموزشی برای مراقبین و بهیاران مرکز
• تجهیز سرویس های بهداشتی به دستگیره کمکی و زنگ خطر.
• دسترسی آسان سالمندان به سرویس بهداشتی.
ما در خانه سالمندان پارسایان تمامی این امکانات پزشکی و درمانی و خدماتی را برای سالمندان مبتلا به پارکینسون فراهم کرده ایم، تا شما عزیزان از بابت سلامتی سالمند خود هیچ‌گونه نگرانی نداشته باشید.

علائم پارکینسون پیشرفته در سالمندان

گفتیم که بیماری پارکینسون در سالمندان به تدریج بیشتر می‌شود. این گسترش بیماری حتما علائم دیگری را به همراه دارد که باید به آنها توجه ویژه داشته باشیم؛ زیرا مراقبت و نگهداری از فرد سالمند در این شرایط به دقت زیادی نیاز دارد.

بعضی از این علائم پارکینسون پیشرفته می‌توانند به ترتیب زیر باشند. به یاد داشته باشید که این علائم در افراد متفاوت است و لزومی ندارد تمام آنها را در یک فرد جستجو کنیم.

  • مشکلات تعادل و وضعیت بدن: ممکن است کمر فرد کاملا خمیده شود و گاهی تعادل خود را از دست بدهد.
  • اختلال بلع غذا در سالمند: ممکن است بلع غذا دشوارتر شود. همچنین تجمع بزاق در دهان می‌تواند منجر به آبریزش شود.
  • مشکلات گفتاری: ممکن است صدای سالمند یکنواخت‌تر، آرام‌تر یا سریع‌تر از قبل شود. همچنین قبل از صحبت کردن، بدگویی کرده و یا نسبت به گفتار خود تردید کند.
  • مشکلات نوشتاری: پارکینسون می‌تواند روی نوشتن فرد تأثیر بگذارد. می‌تواند دستخط او را متفاوت جلوه داده و نوشتن سریع را سخت‌تر کند.
  • مسائل عاطفی: بعضی از افراد مبتلا به پارکینسون مشکلات افسردگی یا سایر تغییرات عاطفی را تجربه می‌کنند.
  • مشکلات دفع ادرار و مدفوع: برخی از افراد مشکلاتی را در دستگاه ادراری یا یبوست تجربه می‌کنند.
  • مشکلات خواب: افراد مبتلا به پارکینسون اغلب با خواب و بیدار شدن در شب مشکل دارند.
  • مشکلات جویدن و خوردن: در وضعیت پیشرفته‌تر، پارکینسون بر دهان تأثیر می‌گذارد و غذا خوردن برای سالمند سخت می‌شود.

لازم به ذکر است اگر کاردرمانی برای سالمندان در همان مراحل ابتدایی افسردگی انجام گیرد، احتمال بهبود شرایط وجود دارد.

درد در بیماری پارکینسون

یکی از سختی‌های بیماری پارکینسون در سالمندان دردهایی است که افراد متحمل می‌شوند. گاهی اوقات این درها خفیف و در برخی مواقع نیز خیلی شدت پیدا می‌کنند. نکته مهم این است که دردهای ناشی از این بیماری به شکل‌های گوناگونی بروز پیدا می‌کنند. از جمله مهم‌ترین شکل‌های درد در بیماری پارکینسون می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • احساس درد در ناحیه عضلات، تاندون‌ها و استخوان‌های بخش‌های مختلف بدن
  • احساس درد در اثر ارسال سیگنال‌های نوروپاتیک و رادیکولار به مغز
  • اسپاسم عضلانی مداوم و تکرار شونده (دیستونیک)
  • احساس درد به دلیل ناتوانی در کنترل حرکت (آکاتیزیا)
  • احساس درد ناشی از اختلال در عملکرد سیستم اعصاب مرکزی بدن

علت درد در بیماران پارکینسونی

علائم و درد بیماری پارکینسون در سالمندان وقتی به اوج خود می‌رسد که سلول‌های عصبی گانگلیون پایه دچار اختلال شده یا از بین می‌روند. این ناحیه از مغز وظیفه کنترل حرکت افراد را بر عهده دارد. سلول‌های عصبی و نورون‌های گانگلیون پایه یک ماده شیمیایی مهم به نام دوپامین منتشر می‌کنند. آسیب دیدن این سلول‌ها سطح تولید دوپامین را در مغز کاهش می‌دهند. به تبع این اتفاق، مشکلات حرکتی در سالمندان ایجاد می‌شود. هنوز علت مرگ نورون‌ها در مغز افراد مشخص نشده است.

موضوع بسیار حساسی که افراد مبتلا به پارکینسون را تهدید می‌کند، احتمال پیچ خوردن ستون فقرات است. در ابتدا این خطر جدی نیست و صرفا به صورت از دست دادن تعادل ظاهر می‌شود؛ اما به مرور زمان ممکن است ستون فقرات فرد در اثر پیچ خوردن کامل از حالت عادی خارج شده و فرد توانایی ایستادن و کنترل خود را از دست بدهد. این اتفاق عوارض جدی را به دنبال دارد که از آن جمله می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • متمایل شدن بالاتنه به سمت چپ یا راست
  • شکستگی استخوان بخش‌های مختلف بدن
  • ناتوانی در کنترل سر در وضعیت عادی
  • خم شدن انگشتان
  • تا شدن کمر

پیشگیری از درد ناشی از پارکینسون

کسانی که تجربه دردهای ناشی از بیماری پارکینسون را دارند، به‌خوبی می‌دانند که تحمل درد‌ها کار آسانی نیست. پس چه بهتر که اقداماتی انجام بگیرند تا جای ممکن از بروز دردهای شدید ناشی از این بیماری جلوگیری شود. دقت داشته باشید که هیچ راه قطعی برای این منظور وجود ندارد؛ اما با استفاده از اقدامات زیر می‌توانید تا حدی امیدوار به کنترل دردهای ناشی از پارکینسون باشید:

  • مصرف داروهای جلوگیری از کاهش تراکم استخوان با نظر پزشک
  • استفاده از وسایلی مانند ویلچر و واکر برای حفظ تعادل در فعالیت‌های روزمره
  • مصرف مکمل‌ها و مواد غذایی حاوی ویتامین D برای تقویت استخوان‌ها
  • مناسب‌سازی محیط خانه برای سالمندان (نصب میله‌های کمکی در حمام و سرویس بهداشتی)
  • فیزیوتراپی زیر نظر متخصص
  • حرکات کششی سبک برای جلوگیری از اسپاسم عضلانی
  • ماساژ درمانی
  • راه رفتن در آب
  • پیاده‌روی در هوای آزاد (۳۰ دقیقه در روز)

فیزیوتراپی سالمندان، شامل تمرینات مختلفی است که قدرت، انعطاف‌پذیری، استقامت و تعادل را در افراد بهبود می‌بخشد.

پیشگیری از ابتلا یا پیشرفت پارکینسون در سالمندان

مراقبت از سالمند مبتلا به پارکینسون را می‌توان قبل از بروز علائم ذکر شده هم در نظر گرفت. به این معنا که با استفاده از برخی روش‌های پیشنهاد شده، می‌توان به افرادی که سن آنها از ۵۰ می‌گذرد کمک کنیم تا روند پیری خود را به راحتی طی کنند.  برخی از این موارد می‌توانند این‌گونه باشند.

استفاده از مکمل‌های غذایی

یکی از مکمل‌هایی که ممکن است برای افراد مبتلا به بیماری پارکینسون فواید زیادی داشته باشد، کلسیم است. همچنین بسیاری از غذاهای غنی از کلسیم (مانند محصولات لبنی) دارای پروتئین بالایی هستند که می‌تواند برای پیشگیری از پارکینسون سالمندان بسیار مفید باشد.

با بررسی کیفیت زندگی در خانه سالمندان با مواردی که به بهبود زندگی عزیزانمان کمک می‌کند بیشتر آشنا خواهیم شد.

تای چی

تای چی (Tai Chi) یک نوع ورزش است که تعادل و هماهنگی بدن را تقویت می‌کند؛ بنابراین منطقی است که برای بیماران مبتلا به بیماری پارکینسون مفید باشد. خوب است بدانید که یک مطالعه در سال ۲۰۱۲ بر روی سه شکل ورزش (تمرین مقاومتی، کششی و تای چی) نشان داد که تای چی بهبود قابل توجهی در تعادل و ثبات در افرادی که به بیماری پارکینسون متوسط ​​مبتلا بودند، ارائه می‌کند. بد نیست که این نوع ورزش‌ها را قبل از دچار شدن به این بیماری در نظر بگیریم.

یوگا

برای پیشگیری از بیماری پارکینسون در سالمندان تمرین یوگا نیز بسیار توصیه شده است. این نوع ورزش برای کمک به افزایش انعطاف پذیری و تعادل اثرات مثبتی دارد. یک مطالعه در سال ۲۰۱۲ نشان داد که یوگا برای سالمندان (به ویژه اگر برای نیازهای بیماران مبتلا به اختلال حرکتی مانند بیماری پارکینسون مورد استفاده قرار بگیرد) می‌تواند تحرک، تعادل، قدرت و انعطاف پذیری فرد را افزایش دهد. همچنین ممکن است به بهبود خلق و خو و کمک به خواب بهتر هم کمک کند. در نتیجه مطلوب است که با ورود به عرصه‌ای ورزش بتوانید قبل از ابتلا به بیماری آن را کنترل کنید.

ماساژ درمانی

اگرچه این مورد هنوز خیلی خوب مورد بررسی قرار نگرفته، اما افراد به صورت تجربی اذعان دارند که اثربخشی ماساژ در تسکین عوارض جانبی بیماری پارکینسون (عمدتا لرزش دست‌ها)، واضح به نظر می‌رسد. حتی اگر این تسکین دائمی نباشد. مروری بر مطالعات در سال ۲۰۱۶ نشان داده است که بلافاصله پس از ۶۰ دقیقه ماساژ، سفتی عضلانی و لرزش در حالت استراحت به میزان قابل توجهی کاهش می‌یابد.

بیماری پارکینسون می‌تواند عامل گرفتگی عضلات پا در سالمندان شود با روش‌های پیشگیری و درمان گرفتگی عضلانی بیشتر آشنا شوید.

طب سوزنی

طب سوزنی جزء اصلی طب سنتی چینی است و اصل اساسی آن این است که با شبیه سازی نقاط در امتداد مریدین‌های بدن یا مسیرهای انرژی، می‌توان درد را کاهش داد. به همین دلیل، معمولا برای درمان بیماری پارکینسون در چین و سایر کشورها استفاده می‌شود. البته گفته شده که برای کنترل قبل از ابتلا به بیماری پارکینسون در سالمندان نیز مفید است.

بیمارانی که این روش را استفاده کرده‌اند اغلب گزارش می‌دهند که به کاهش مشکلاتی مانند خستگی و بدخوابی مواجه هستند. برخی از مطالعات روی حیوانات هم نشان داده‌ که طب سوزنی می‌تواند محافظ عصبی مناسبی باشد (کاهش انحطاط نورون‌ها که منجر به بیماری پارکینسون می‌شود). این مهم به معنا راهگشا بودن روش مذکور است.

روش‌های مراقبت از سالمندان مبتلا به پارکینسون در خانه سالمندان

روش های کمک درمانی به بیماران پارکینسون

تاکنون درمان قطعی برای بیماری پارکینسون در سالمندان ابداع نشده است. مجموعه راهکارهای درمانی که از سوی متخصصان پزشکی تجویز می‌شوند، در حکم کنترل علائم بیماری شناخته می‌شوند. درمان دارویی به عنوان نخستین راهکار مطرح می‌شود. در قالب این روش درمانی تلاش می‌شود تا فرم طبیعی بدن سالمندان باقی بماند. لوودوپا آمانتادین، سلژیلین، بی‌پریدن و … از جمله داروهایی هستند که برای درمان استفاده می‌شوند. در برخی از مواقع به تشخیص پزشک ممکن است که برای بهبود برخی از عملکرد‌های مغز به جراحی متصل شوند.

سایر روش‌های کمک درمانی برای کنترل علائم این بیماری استفاده می‌شوند. فیزیوتراپی زیر نظر متخصص نقش بسزایی در حفظ عملکرد بخش‌های مختلف بدن بیما ایفا می‌کند. در کنار آن با گفتاردرمانی تلاش می‌شود تا جلوی بروز مشکلات در بیان سالمندان گرفته شود.

عوارض روحی ناشی از بیماری پارکینسون اجتناب‌ناپذیر هستند؛ اما با روان‌درمانی می‌توان تا حد قابل توجهی جلوی تشدید مشکلات روحی مانند افسردگی در سالمندان را گرفت.

داشتن رژیم غذایی سالم نیز به سالمندان کمک می‌کند تا سلامت جسمانی خود را به بهترین شکل حفظ کنند. مصرف غذاهای چرب، فست‌فودها و همچنین مواد غذایی حاوی نیکوتین بالا برای سالمندان ممنوع است. در کنار آن باید از مصرف سیگار و الکل نیز پرهیز شود. در این صورت می‌توان جلوی تشدید علائم بیماری پارکینسون را به خوبی گرفت.

توهم و هذیان در بیماران پارکینسون

همان‌طور که اشاره کردیم، بخشی از فرآیند درمان بیماری پارکینسون در سالمندان با مصرف دارو انجام می‌شود. تجربه نشان داده است که هر چند داروهای بیماری پارکینسون عوارض جسمانی چندانی به دنبال ندارند؛ اما ممکن است مشکلات روحی و روانی به دنبال داشته باشند. یکی از عوارض دارویی احتمالی، توهم و هذیان است. این عارضه به خصوص در سالمندانی که با مشکلات حافظه نیز دست و پنجه نرم می‌کنند، محتمل‌تر است.

همان‌طور که از نام توهم مشخص است، این احتمال وجود دارد فرد صدایی را بشنود یا کسی را ببیند که وجود خارجی ندارد. درباره هذیان هم ممکن است حرف‌های نامربوط یا غیرواقعی به زبان بیاورد. این مشکلات در ابتدا چندان شدید نیستند ولی به مرور زمان ممکن است که هذیان‌گویی یا توهم در سالمندان تشدید شود. این موضوعی است که آن‌ها و اطرافیانشان را آزار می‌دهد.

انواع توهم در پارکینسون

 توهم ناشی از مصرف داروهای بیماری پارکینسون در سالمندان، تمام حواس پنج‌گانه را درگیر می‌کند. به‌عبارت دیگر فرد ممکن است کسانی یا چیزهایی را ببیند که وجود خارجی ندارند که به آن توهم بصری گفته می‌شود. همچنین این امکان وجود دارد فرد صداهای غیرواقعی را بشنود که تحت عنوان توهم شنوایی شناخته می‌شود. هرچند این دو مورد رایج‌ترین و پرتکرارترین نمودهای توهم در سالمندان مبتلا به پارکینسون هستند؛ اما داستان به همین جا ختم نمی‌شود. بلکه حواس بویایی، چشایی و لامسه افراد نیز گاهی اوقات درگیر می‌شود. البته ناگفته نماند که این شکل‌های توهم خیلی کم رخ می‌دهند.

نحوه برخورد با سالمند دچار توهم مبتلا به پارکینسون

نوع برخورد اطرافیان برای کنترل توهم ناشی از بیماری پارکینسون در سالمندان خیلی مهم است. تجربه نشان داده که تلاش برای رد کردن ادعاهای بیماران مبنی بر دیدن، شنیدن یا حس کردن امری غیرواقعی، بی‌فایده است. این رویکرد به جز آنکه باعث ایجاد دلخوری و سرشکستگی در سالمندان شود، هیچ نتیجه دیگری را به دنبال ندارد. در مقابل اطرافیان باید یک رویکرد سازنده مبتنی بر تعامل را در پیش بگیرند.

بر این اساس شما می‌توانید در وهله اول اظهارات بیماران را تایید کنید؛ اما به موازات آن تلاش کنید که از استرس آن‌ها بکاهید. به عنوان مثال به آن‌ها اطمینان خاطر دهید که در کنارشان حضور دارید و اجازه نمی‌دهید که کسی یا چیزی به آن‌ها آسیب برساند. حتما با آن‌ها گفتگو کنید تا درباره آنچه می‌بینند یا حس می‌کنند اطلاعاتی در اختیار شما قرار دهند. سپس با مراجعه به پزشک و روانشناس از آن‌ها درخواست کمک کنید. فراموش نکنید که توهم ناشی از پارکینسیون خطر جانی برای سالمندان در پی ندارد؛ بنابراین باید از شیوه‌های مبتنی بر مدارا برای کنترل این عارضه استفاده کنید.

توصیه کلی این است که روانشناسی سالمندان به صورت دوره‌ای برای این افراد انجام شود تا در صورت مشاهده مشکلات روانشناختی در همان ابتدای کار، بتوان نسبت به درمان این موارد اقدام کرد.

درمان توهم در پارکینسون

پیشنهاد می‌کنیم که بدون مشورت با روانپزشک، هیچ اقدامی برای درمان توهم ناشی از بیماری پارکینسون در سالمندان انجام ندهید. معمولا برای درمان این مشکلات از دارو استفاده می‌شود. در عین حال لازم است که با انجام معاینات پزشکی از بی‌خطر بودن داروها برای سالمندان اطمینان حاصل شود. از جمله داروهای کاربردی که برای این منظور تجویز می‌شوند، می‌توان به کلوزاپین و کوتیاپین اشاره کرد. البته این دو دارو در دوزهای مختلفی تولید می‌شوند که تشخیص دوز مناسب بر عهده پزشک است.

روش‌های مراقبت از سالمندان مبتلا به پارکینسون در خانه سالمندان

مراقبت از سالمند مبتلا به پارکینسون باید با رعایت اصول مهمی صورت بگیرد که هر کسی از پس آنها برنمی‌آید. از این رو مهم است که اگر نمی‌توانید از سالمندان درخانه مراقبت کنید، می‌توانید با استفاده از پرستاران آشنا به این امر و خانه سالمندان مجهز به امکانات لازم رفاه آنها را فراهم کنید.

پرستاران متخصص پارکینسون مراقبت‌های تخصصی را ارائه می‌دهند؛ زیرا آنها فقط با افراد مبتلا به این بیماری کار می‌کنند. آنها می‌توانند از افراد حمایت کنند تا با تشخیص پارکینسون خود کنار بیایند. همچنین بخش بزرگی از نقش کمکی آنها به افراد برای مدیریت داروهای تعریف شده است؛ بنابراین آنها بهترین نتایج از مصرف دارو را در کنار عوارض جانبی کمتری بدست خواهند آورد. برای مثال یکی از عوارض جانبی مصرف دارو برای اختلالاتی مثل پارکینسون توهم در سالمندان است که نیاز به مراقبت تخصصی دارد.

همچنین پزشکان دیگری که در خانه سالمندان حضور دارند می‌توانند در دیگر تخصص‌ها (مانند گفتار درمانگر و زبان درمانگر و فیزیوتراپیست) بیماری پارکینسون در سالمندان را به خوبی کنترل کنند. به طور کلی خدماتی که باید در خانه سالمندان به بیماران مذکور ارائه شود، به این شرح هستند:

  • مراقبت‌های مربوط به تغذیه
  • ارائه داروهای مخصوص طبق تجویز پزشک
  • ارائه خدمات رفاهی مانند دسترسی به سیستم آب سرد و گرم
  • حضور شیفتی کارشناسان و پرستاران
  • ثبت گزارش‌های مربوط به سلامتی فرد
  • ارائه خدمات پزشکی مانند فیزیوتراپی 
  • کنترل وزن سالمند به صورت هفتگی
  • و غیره.

خدمات آسایشگاه سالمندان پارسایان به بیماران مبتلا به پارکینسون

همان‌طور که اشاره کردیم، بیماران مبتلا به پارکینسون زمانی که در شرایط حاد باشند، به مراقبت‌های ویژه نیاز دارند. ما در آسایشگاه سالمندان پارسایان تمامی این امکانات را برای این عزیزان فراهم کرده‌ایم. یکی از مهم‌ترین این خدمات توجه به تغذیه سالمندان است. پارسایان با توجه به ضروری بودن این امر و با در نظر گرفتن تیم متخصص به امور تغذیه، شرایطی را فراهم کرده که کنترل کمیت و کیفیت تغذیه سالمندان در کنار برنامه غذایی متنوع و چیدمان هفتگی باعث رفاه حال سالمندان شود.

همچنین سالمندانی که دچار این بیماری می‌شوند به طور معمول در انجام حرکات خود دچار مشکل هستند. آسایشگاه سالمندان پارسایان با همکاری کادر مجرب خود در زمینه فیزیوتراپی و کاردرمانی در کنار این عزیزان است تا بتوانند با استفاده از وسایل کمک توان‌بخشی، تجهیزات کامل مکانوتراپی و الکتروتراپی خدمات لازم را دریافت کنند.

در کنار این موارد، روانشناسی و مددکاری نیز بخش مهمی از خدمات ما برای کنترل بیماری پارکینسون در سالمندان است. در این بخش با برگزاری جلسات توجیهی به صورت خصوصی برای خانواده‌های در مورد شرایط سالمندان صحبت کرده و خود او را با روش‌هایی مانند موسیقی درمانی یاری می‌کنیم.

سوالات متداول

تاکنون درمان قطعی برای بیماری پارکینسون ابداع نشده است؛ اما با استفاده از فیزیوتراپی، کاردرمانی و برخی جراحی‌های خاص می‌توان علائم این بیماری را تا حد قابل توجهی کنترل کرد.

پارکینسون به‌طور مستقیم باعث مرگ افراد نمی‌شود. عوارض این بیماری ممکن باعث کاهش امید به زندگی در افراد شود. البته با توجه به پیشرفت‌های پزشکی این مشکل نیز تا حدی برطرف شده است. تحقیقات اخیر پزشکی حاکی از‌ آن هستند که طول عمر بیماران پارکینسون تنها حدود ۱ تا ۲ سال نسبت به حالت عادی کمتر است.

هذیان‌گویی را می‌توان به مجموعه‌ای از حرف‌ها و باورهای خلاف واقع نسبت داد. ممکن است فرد احساس کند اطرافیان قصد صدمه زدن یا سوءاستفاده از او را دارند یا حتی در حال خیانت به او هستند.

هذیان و توهم به عنوان یکی از عوارض مصرف داروهای بیماری پارکینسون شناخته می‌شوند. البته زوال عقل در سالمندان نیز عامل دیگری است که همزمان با شدت گرفتن بیماری پارکینسون موجب اختلالات مغزی شده و در نتیجه هذیان‌گویی یا توهم را در فرد ایجاد می‌کند.

در اثر فعل و انفعالاتی که در مغز افراد مبتلا به پارکینسون روی می‌دهند، نوعی ماده پروتئینی به نام آلفا سینوکلئین به‌صورت غیرطبیعی از بخش‌هایی از مغز رسوب می‌کند. این اتفاق در قسمت کنترل رفتار و شناخت مغز رخ می‌دهد. در پی این اتفاق زوال عقل روی می‌دهد که یکی از نشانه‌های آشکار آن توهم بصری است.

نکات مهم در مورد بیماری پارکینسون در سالمندان

در انتها بد نیست برخی نکات مهم در مورد این بیماری را با هم مرور کنیم.

  • بیماری پارکینسون (PD) یک وضعیت دژنراتیو مغز است که با علائم حرکتی (آهسته حرکت، لرزش، سفتی و عدم تعادل) و سایر عوارض از جمله اختلالات شناختی، اختلالات سلامت روان، اختلالات حسی و اختلالات خواب در سالمندان همراه است.
  • در سطح جهانی، ناتوانی و مرگ ناشی از PD سریع‌تر از سایر اختلالات عصبی در حال افزایش است.
  • تشخیص بالینی این بیماری توسط کارکنان مراقبت‌های بهداشتی انجام شده و با رعایت نکات مهم (که بیشتر آنها در متن ذکر شد) می‌تواند این بیماری را کنترل کرد.
  • تقریبا هیچ دارویی برای درمان کامل و جلوگیری از پیشرفت PD معرفی نشده است. علی‌رغم بسیاری از آزمایش‌های بالینی، هیچ شواهد قانع‌کننده‌ای وجود ندارد که یک دارو یا مکمل می‌تواند این بیماری را درمان کند.
  • در عوض توان‌بخشی می‌تواند به بهبود عملکرد و کیفیت زندگی افراد مبتلا به PD کمک کند.

بیماری پارکینسون در سالمندان یک اختلال پیش‌رونده است که سیستم عصبی و قسمت‌هایی از بدن را تحت تاثیر قرار می‌دهد. علائم این بیماری به آرامی شروع شده و اگر کنترل نشوند می‌توانند تا حادترین وضعیت پیش بروند. لرزش دست‌ها شایع‌ترین علامت این بیماری است. از این رو مهم است که با تشخیص به موقع و کنترل آن بتوانید برای سالمندان وضعیت بهتری را رقم بزنیم.

اشتراک‌گذاری کنید

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا

تماس با ما

شماره واتساپ

شماره واتساپ

برگشت به منوی تماس ها

برگشت به منوی تماس ها

ما را در اینستاگرام ببینید

برگشت به منوی تماس ها

برگشت به منوی تماس ها

صفحه فیسبوک پارسایان

برگشت به منوی تماس ها