تاثیر شادی در سالمندان

هرآنچه که باید درباره تأثیر شادی در سالمندان بدانید

تحقیقات بسیار زیادی نشان داده است که شادی و سلامتی رابطه‌ مستقیمی با هم دارند. شادی می‌تواند قلب ما را سالم‌تر، سیستم ایمنی بدن ما را قوی‌تر و عمر ما را طولانی‌تر کند. تأثیر شادی در سالمندان یکی از مهم‌ترین موضوعاتی است که مطالعات بسیاری در مورد آن صورت گرفته و همه آن‌ها نشان ‌داده‌اند که یک سالمند شاد، سالمند سالم‌تری محسوب می‌شود. اگرچه راهکارهای متنوعی برای حفظ و بهبود شادی در سالمندان وجود دارد، اما بسیاری از افراد با آن‌ها آشنا نیستند و همین امر موجب شده تا این امر چندان جدی گرفته نشود.

در این متن قصد داریم به طور کامل در مورد اثرات شادی در سالمندان و کلیه نکات مربوط به این مبحث با شما صحبت کنیم. در پایان این متن با نکاتی همچون اثرات کمبود شادی در سالمندان، روش‌های افزایش شادی در سالمندان، تأثیر رنگ‌های شاد بر روحیه سالمندان، وظایف پرستاران در این زمینه و … آشنا خواهید شد. ادامه متن را به‌هیچ‌وجه از دست ندهید.

تعریف شادی و ویژگی‌های آن

شادی یک اصطلاح گسترده به شمار می‌آید که تجربه احساسات مثبت مانند خوشبختی، رضایت و همدلی را توصیف می‌کند. تحقیقات نوظهور نشان می‌دهد که شادتر بودن نه‌تنها باعث می‌شود احساس بهتری داشته باشید، بلکه در واقع مزایای بالقوه‌ای برای سلامتی به همراه دارد.

افراد شاد تمایل دارند از رژیم‌های غذایی سالم‌تری استفاده کنند که شامل مصرف بیشتر میوه‌ها، سبزیجات و غلات کامل است.

رژیم‌های غذایی غنی از میوه‌ها و سبزیجات به طور مداوم با طیف وسیعی از مزایای سلامتی، از جمله کاهش خطر دیابت، سکته مغزی، بیماری‌های قلبی در سالمندان و سایر افراد جامعه ارتباط دارد. علاوه بر این همواره افراد شاد علاقه بیشتری نسبت به انجام فعالیت‌های فیزیکی از خود نشان داده‌اند. این امر که می‌‌تواند به معنای ورزش و یا تمرینات بدنی خاص باشد، خود یک گزینه مناسب برای بهبود سلامتی فرد محسوب می‌شود.

فعالیت بدنی منظم به ساخت استخوان‌های قوی و پیشگیری از پوکی استخوان، افزایش سطح انرژی، کاهش چربی بدن و کاهش فشارخون بالا در فرد مسن کمک می‌کند. علاوه بر این، شادتر بودن می‌تواند عادات مخرب و اختلال خواب را نیز بهبود بخشد این موارد برای بهبود تمرکز، افزایش بهره‌وری، عملکرد ورزشی و حفظ وزن سالم مهم است. مشکلات خواب، از جمله مشکل در به خواب رفتن و خواب‌آلودگی، در افرادی که سطح شادی پایین‌تری دارند معمولاً بیشتر خواهد بود.

اختلال خواب در سالمندان دلایل متعددی دارد که در صورت عدم درمان منجر به سایر بیماری‌ها از جمله افسردگی خواهد شد.

اثرات کمبود شادی در سالمندان

اگرچه شادی چه از لحاظ فیزیکی و چه از لحاظ روحی تأثیرات بسیاری مهمی روی بدن سالمندان می‌گذارد، اما باید این نکته را در نظر داشته باشید که عکس این موضوع نیز ممکن است رخ بدهد. سالمندانی که در محیطی غم‌بار و بدون آرامش زندگی کنند نمی‌‌تواند به‌اندازه سالمندان مستقر در یک مرکز درمانی محبوب و پرجنب‌وجوش به مقابله با بیمار‌های خود بپردازند. تأثیر شادی در سالمندان از این جهت نیز حائز اهمیت است.

اولین تأثیری که پس از کاهش شادی در سالمندان رخ می‌دهد، کاهش توانایی بدن و همچنین عدم علاقه به برقراری ارتباط با دیگران است. به‌تدریج همین عدم برقراری ارتباط با دیگران موجبات ایجاد افسردگی در سالمندان را فراهم می‌کند. در صورت عدم توجه و مراقبت نامناسب افسردگی به طور کامل سالمند را در برمی‌گیرد و در چنین شرایطی فرایند حفظ سلامت سالمند و یا بهبود وی از بیماری‌های مختلف به‌شدت دشوار می‌شود.

سالمندانی که شاد نیستند روحیه خوبی ندارد و به همین دلیل اشتهای خود را از دست خواهند داد. این از دست رفتن اشتها در افراد مسن یک دلیل کاملاً ویژه برای تحلیل رفتن قدرت بدن محسوب می‌شود. سالمندی که از تغذیه مناسبی برخوردار نباشد رفته‌رفته دچار بیماری‌های وخیم‌تری خواهد شد. این در حالی است که می‌توان با استفاده از چند راهکار ساده مثل استفاده از سرگرمی مناسب برای سالمندان و تقویت روحیه این عزیزان کل روند افسردگی و مشکلات مربوط به آن را از بین برد. 

تغذیه مناسب سالمندان به حفظ روحیه و افزایش قوای بدن برای مبارزه با بیماری‌‌ها کمک می‌کند از همین رو پیروی از رژیم غذایی سالم اهمیت ویژه‌ای برای سالمندان دارد.

روش‌های افزایش شادی در سالمندان

پیش از هر چیز باید به این نکته اشاره کنیم که افزایش شادی در سالمندان تفاوت چندانی با افزایش شادی در سایر طیف‌های سنی ندارد. سالمندان اگرچه از نظر توانایی فیزیکی ممکن است ضعیف به نظر برسند، اما نباید فراموش کرد که از نظر رفتاری و ذهنی هیچ تفاوتی بین آن‌ها و جوانان نیست.

یکی از مهم‌ترین راهکارهای موجود در زمینه تأثیر شادی در سالمندان، استفاده از موزیک مناسب است. موسیقی در بدن همه انسان‌ها جریان دارد و سالمندان نیز از این قاعده مستثنی نیستند. پخش موزیک‌های مناسب و شاد می‌‌تواند موجب تقویت روحیه سالمندان شده و به بهبود وضعیت روحی آن‌ها کمک کند. درباره تأثیر موسیقی درمانی بر سلامت سالمندان بیشتر بخوانید.

 این جشن‌ها یک محیط سالم و کاملاً آزاد را برای تخلیه روحی و روانی سالمند ایجاد می‌کنند.

روش‌های افزایش شادی در سالمندان

تأثیر رنگ‌های شاد بر روحیه سالمندان

استفاده از رنگ‌های شاد یکی دیگر از راهکارهای مناسب برای بهبود روحیه سالمندان محسوب می‌شود. اتاق‌های سالمندان مستقر در خانه سالمندان باید با رنگ‌های شاد تزئین شوند. علاوه بر این، ‌ می‌توان لباس فرم پرسنل خانه سالمندان را با استفاده از رنگ‌های شاد طراحی کرد.

این امر باعث می‌شود تا سالمند مستقر در مراکز مراقبت از سالمندان هر روز با رنگ‌های شاد روبه‌رو شود که خود یک روش مناسب برای بهبود وضعیت روحی و حفظ سلامت روان در سالمندان به شمار می‌آید. محیط مرکز نگهداری از سالمندان باید با نقاشی‌های جذابی از طبیعت، خانواده و … پوشش داده شود.

وظایف پرستار در حفظ روحیه سالمند

بسیاری از افراد تصور می‌‌کنند که یک پرستار خوب تنها باید نسبت به مشکلات فیزیکی سالمند حساس باشد. این یک تصور کاملاً اشتباه است، زیرا همان‌طور که گفته شد، ‌ رابطه مستقیمی بین شادی و سلامتی سالمندان وجود دارد. به طبع هرچه پرستار  با چنین مباحثی آشنایی بیشتری داشته باشد، روند بهبود سالمند از شرایط نامناسب جسمانی تسریع خواهد شد.

یک پرستار مناسب باید کلیه شرایط موردنیاز برای افزایش شادی سالمند را فراهم آورد؛ زیرا تأثیر شادی در سالمندان امری مهم است و کلیه مراقبان سالمند (چه اعضای خانواده و چه پرستاران مرکز نگهداری از سالمندان) ‌ باید به این امر توجه داشته باشند. یکی از دلایل حضور روانشناس در خانه‌های سالمندان بررسی روحیات سالمند و پیشگیری از مشکلات روانشناختی در سالمندان بر اثر کمبود شادی است. 

پرستارانی که دوره آموزشی مناسبی را پشت سر گذاشته‌ باشند از این واقعیت آگاه هستند که باید به‌صورت روزانه و در طی تماس با سالمند، نسبت به بهبود وضعیت روحیه و عزت‌نفس وی اقدام کنند. هرچه سالمند از اعتمادبه‌نفس بیشتری برخوردار باشد، روند کلی بهبودی مثل دوران نقاهت پس از جراحی‌های سنگین نیز به شکل بهتری طی می‌شود. پخش آهنگ‌های شاد باتوجه‌به شناخت از روحیات سالمند، گفتگوی پرانرژی با سالمند و … تنها برخی از گزینه‌های موجود در این زمینه محسوب می‌شود.

یک پرستار مناسب نباید کلیه وظایف خود را با تندخویی و تلخ‌گویی انجام دهد. چنین عواملی نه‌تنها موجب بهبود سالمند نخواهد شد، بلکه ممکن است موجب از دست رفتن روحیه سالمندان در روند درمان شود. سالمندان در دوره بیماری نیازمند یک آغوش باز و گرم هستند تا از شر مشکلات پزشکی به آن پناه ببرند.

خدمات خانه سالمندان برای شاد نگه داشتن سالمندان

سالمندانی که در یک خانه سالمندان خوب به سر می‌برند می‌توانند از راهکارهای مختلف افزایش شادی استفاده کنند و همین مورد موجب ایجاد یک سیستم ایمنی مناسب در بدن می‌شود. تقویت سیستم ایمنی حتی در زمینه جلوگیری از بیماری‌های کوچکی چون سرماخوردگی و عفونت سینه نیز مؤثر است! شادی بر فعالیت محور هیپوتالاموس – هیپوفیز – آدرنال (HPA) اثر می‌گذارد. همان بخشی که سیستم ایمنی، هورمون‌ها، هضم غذا و سطوح استرس شما را تنظیم می‌کند.

در یک خانه سالمندان مجهز باید از تمامی راهکارهای ارائه شده در زمینه تأثیر شادی در سالمندان کمک گرفته شود تا حتی سالمندان مبتلا به افسردگی نیز بهبود بیابند. عدم توجه به بحث شادی در خانه‌های سالمندان موجب می‌شود تا سالمندان تمایلی به ادامه دوره درمانی خود نداشته باشند و قاعدتاً این امر روند درمان آن‌ها را به تأخیر می‌اندازد. خانه سالمندان مناسب باید از پرستارانی استفاده کند که دوره‌های آموزشی خاصی را در این زمینه گذرانده باشند.

درباره کیفیت زندگی در خانه سالمندان بیشتر بدانید تا بتوانید دوران سالمندی شادی را برای عزیزانتان رقم بزنید.

مرکز نگهداری از سالمندان پارسایان

نکات مهم  درباره تأثیر شادی در سالمندان

یکی از مهم‌ترین وظایف پرسنل خانه‌های سالمندان، بررسی و چک کردن روزانه وضعیت روحی هر سالمند به‌صورت جداگانه است. این وضعیت باید با مواردی همچون صحبت‌، بازدیدهای سرزده از سالمندان، همراهی وی در زمان مصرف داروهای مختلف و … بررسی شود. چنین مواردی به پرسنل خانه سالمندان درک بهتری از روحیه سالمند و چگونگی بهبود آن به‌وسیله راهکارهای مختلف افزایش شادی می‌دهد. مهم‌ترین نکات در این زمینه عبارت‌اند از:

  • در صورت مشاهده هرگونه نشانه افسردگی و یا مشکلاتی به این صورت، باید بلافاصله با سالمند مدنظر ارتباط برقرار کرد و دلایل وجود چنین شرایطی را از وی جویا شد.
  • برنامه‌ریزی برای انجام جلسات روان‌درمانی
  • فراهم کردن یک محیط شاد برای سالمند

به پایان متن آشنایی با تأثیر شادی در سالمندان رسیدیم. همان‌طور که در ابتدای متن گفته شد، امروزه ثابت شده است که بین شادی و سلامتی در سالمندان یک رابطه مستقیم وجود دارد. هرچه عزیزان سالمند ما شادتر باشد، روند درمان و بهبود نیز سرعت بیشتری خواهد یافت. سالمندان مهم‌ترین بخش جامعه ما را تشکیل می‌دهند و به همین دلیل در نگهداری از آن‌ها باید موارد مختلفی را در نظر گرفت. یکی از مهم‌ترین موارد نیز بحث افزایش شادی در سالمندان به شمار می‌آید.  

خانه سالمندان پارسایان با بهره‌گیری از متخصصان و کارشناسان زبده و خبره توانسته است برای چندین سال متوالی به‌عنوان بهترین خانه سالمندان تهران و کشور انتخاب شود. این مرکز نگهداری از سالمندان دارای برترین محیط‌های آموزشی، تفریحی، مراقبتی و … برای سالمندان عزیز است. با مراجعه به وب‌سایت مرکز نگهداری از سالمندان پارسایان می‌توانید اطلاعات بیشتری در این زمینه به دست بیاورید و با کارشناسان ما تماس برقرار کنید.

منبع مقاله

اشتراک‌گذاری کنید

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا

تماس با ما

برگشت به منوی تماس ها

ما را در اینستاگرام ببینید

برگشت به منوی تماس ها

برگشت به منوی تماس ها

صفحه فیسبوک پارسایان

برگشت به منوی تماس ها